Krijgt MFC De Hardenberg een tweede leven?

Krijgt MFC De Hardenberg een tweede leven?

Krijgt MFC De Hardenberg een tweede leven? Stichting MFC De Hardenberg Finsterwolde

6 december 2022

Vol spanning hebben we op 28 september jl. de raadsvergadering gevolgd en vol ongeloof ervaren dat er met een minimale meerderheid 12 tegen 11 raadsleden, en met name van de coalitiepartijen, werd besloten dat De Hardenberg gesloten of verkocht moest worden en, wanneer beide keuzes niet haalbaar waren, dat dan zelfs de sloophamer eraan te pas zou komen.

Aan de leefbaarheid van onze dorpen wordt volledig voorbijgegaan.
Maar gelukkig hebben we door veel maatschappelijke druk kunnen bewerkstelligen dat sluiting per 1 januari 2023 kon worden afgewend, en hebben we nu tot 1 juli 2023 de tijd gekregen om De Hardenberg open te houden.
We moeten positief blijven en wij als actiecomité en Stichting De Hardenberg in oprichting hebben er veel vertrouwen in.

Provincie en gemeente Oldambt
Maar... We kunnen het niet alleen! We hebben iedereen nodig. Ook de Gemeente Oldambt moet samen met ons een gezamenlijke ambitie hebben om De Hardenberg open te houden. Wij vinden dat de Gemeente moreel verplicht is om samen met ons een oplossing te vinden. Wij hebben intussen naar hulp gezocht en gevonden. Als actiecomité hebben we met drie personen op het Provinciehuis ingesproken bij een begrotingsvergadering van Provinciale Staten en hebben toen bewerkstelligd dat er een motie is aangenomen die inhoudt dat we van de Provincie alle medewerking gaan krijgen om subsidies aan te vragen. Verder hebben we hulp gezocht hoe wij als bewonersorganisatie De Hardenberg kunnen overnemen. CMO-STAM, een organisatie gespecialiseerd in deze overnames, is bereid gevonden om ons bij dit proces te begeleiden.

Toekomstperspectief De Hardenberg

Dus, zoals u kunt lezen, gaan we er vol voor. Het omnisportpark De Hardenberg biedt vele mogelijkheden en is met wat verbeeldingskracht nog uit te breiden ook. Rond De Hardenberg worden veel woningen gebouwd, waardoor de bezoekersaantallen van De Hardenberg alleen maar zullen groeien. In 2000 is er een beslissing genomen door de Provincie en de Gemeente dat De Hardenberg voor de lange termijn een regiofunctie zou gaan vervullen, dus die laten we nu niet verkwanselen.

Intussen hebben we gesprekken gevoerd met zorgaanbieders om de intensiviteit en bezettingsgraad van MFC De Hardenberg omhoog te brengen. Het zwembad is erg geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking, medische aandoening of mensen die moeten revalideren.
Dus zowel op sportgebied als op het gebied van de zorg zijn er nog vele mogelijkheden en daarom hebben wij er vertrouwen in.
Dit vertrouwen werd ook bewaarheid tijdens de eerste informatieavond op 30 november jl. in het sportcafé op De Hardenberg. Het sportcafé zat vol belangstellenden en een 6-tal mensen melden zich om een functie te gaan bekleden in een commissie/vrijwilliger.

Nieuws en updates
Omdat wij u alleen nog maar via Facebook van informatie voorzagen, hebben we besloten om te kijken hoe we de inwoners beter kunnen informeren.
Met dank aan Leo, eigenaar van Hoogma Webdesign uit Beerta, hebben we inmiddels een start gemaakt voor een opzet van een website www.mfcdehardenberg.nl .

Omdat we niet alle inwoners via social media kunnen bereiken, besloten we om dit voor de toekomst beter te gaan verzorgen. We hebben gekozen om dit ook via het Streekblad, Oldambt.nu en natuurlijk via de dorpsbladen en de websites van alle dorpsbelangenverenigingen te doen.
Hiermee komen we ook tegemoet aan de wens van de aanwezigen tijdens de informatieavond.
Op het moment dat we dit redactioneel stuk schrijven, ligt net de uitnodiging van de Gemeente in onze mailbox om de onderhandelingen te starten inzake de overname.

Gaat het ons lukken?
Wanneer wij samen met de Gemeente Oldambt een gezamenlijke ambitie en een gezamenlijk belang hebben om omnisportpark MFC De Hardenberg een gezonde toekomst te bezorgen, zien wij mogelijkheden voor een doorstart van een mooi sportcomplex op de Hardenberg.
We hebben dan een gezonde financiële basis nodig (verkoopvoorwaarden) waarbij de rol van de gemeente Oldambt essentieel is.
Verder zal de bezettingsgraad van het zwembad en de sporthal omhoog moeten. Wij zijn van mening dat er ruimte is voor het ontwikkelen en uitbreiden van meer sportmogelijkheden en sport-events.

Vrijwilligers c.q. hulp
Dit kunnen wij als stichting in oprichting natuurlijk niet alleen. Wij zullen de hulp en ondersteuning van inwoners en sportverenigingen hard nodig hebben om ons gezamenlijke doel te bereiken.
Op vele gebieden zullen we vrijwilligers nodig hebben zoals technisch, ICT-beheer, bouwkundig, administratief, horeca, dienstverlenende ondersteuning etc etc.
Opgave is nog geen enkele verplichting! Het is voor ons om te kijken hoeveel mensen de intentie uitspreken waarop we in de toekomst eventueel een beroep op kunnen doen.

Stuur een mail naar: info@mfcdehardenberg.nl.
Onder vermelding van: Naam, mobiele telefoonnummer en e-mailadres.

Het actiecomité en de Stichting MFC De Hardenberg in oprichting wenst iedereen een gezond en sportief jaar toe.

Wij gaan ervoor!

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

19 juni presentatie begroting aan gemeenteraad Oldambt - Stichting MFC De Hardenberg Finsterwolde

19 juni presentatie begroting aan gemeenteraad Oldambt

11 juni 2023 - Op verzoek van een aantal Raadsleden van de gemeente Oldambt, zal het bestuur van Stichting MFC de Hardenberg 19 juni 2023 om 19.30 uur in Halte Democratie de exploitatie begroting presenteren. Dit... lees verder »

Zwembad/Sportcomplex Finsterwolde weer benoemd tijdens het gasdebat

8 juni 2023 - In het Haagse gasdebat over de parlementaire enquête en de gevolgen van de gaswinning, wordt de lange tijd dreigende sluiting van het sportcomplex De Hardenberg in Finsterwolde genoemd. Als... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.